Över 100 besökare på årets Lexit Group-mässa

Uppslutningen vid årets Lexit Group-mässa på Posthallen i Oslo i slutet av januari var betydligt större än vid fjolårets arrangemang. Över 100 besökare fick en presentation av en rad nya hård- och programvaror samt information om användning av skräddarsydda lösningar för den egna verksamheten.

– Responsen från både besökare och utställare var entydigt positiv, säger både grundaren Kai Gunnar Herseth och affärsutvecklare Svein Degenes Lauritsen. Minimässan har därför kommit för att stanna!

Collage: Ett stort antal goda kunder och producenter från bland annat Star Micronics, Zebra, Bluebird, Marel og Honeywell säkerställt gott humör och professionella fokus på Lexit Group-messan. (Foto Trond Schieldrop)

 

Viktiga åtgärder

Det råder inga tvivel om att konceptet med minimässor är en lyckad åtgärd för att visa upp bolagets lösningar för lager, logistik, detaljhandelsmarknaden, underhållsservice samt offentliga sektorn och hälsosektorn.

– När så många besökare väljer att gå på en mässa är det ett bevis på att det är rätt sätt att sprida budskapet. En kombination av yrkesmässigt innehåll och att knyta kontakter tillsammans med god mat och dryck satte pricken över i:et, säger Svein Degenes Lauritsen.

Innovativa lösningar

Målet för Lexit Group är att ligga i utvecklingens framkant och att presentera de mest innovativa lösningarna på marknaden.

– Vi lyckades bra på årets mässa. Deltagarna tyckte att utställningen var späckad med nyheter, och här kunde de orientera sig om lösningar avpassade för den egna verksamheten. En annan fördel var att ledande tillverkare fanns på plats med egna montrar, säger Svein Degenes Lauritsen.

Selektivt urval

– Vi är selektiva i vårt val av produkter och lösningar. Det är också en av orsakerna till att flera stora aktörer på detaljist- och dagligvarumarknaden i flera år har valt att samarbeta med oss. Med över 20 års branscherfarenhet och ett gott förhållande till ledande producenter står vi väl rustade att möta framtida utmaningar. Vår styrka är att vi inte är beroende av enskilda producenter utan kan erbjuda de lösningar kunderna efterfrågar, säger Svein Degenes Lauritsen. Han tillägger att Lexit Group har en mycket aktad ställning i Norge, Sverige och Danmark.

– När kunderna handlar hos oss får de en nära relation till våra producenter och kan välja fritt mellan olika lösningar skräddarsydda för dem.

Gedigen produktkännedom

– Våra medarbetare har mycket gedigna kunskaper om produkterna och kan ge kunderna råd om vilka produkter de ska välja för sina vardagsuppgifter. Vi erbjuder rätt lösningar som står sig länge. Dessutom har vi en väl utbyggd service- och underhållsfunktion, säger Svein Degenes Lauritsen. Han kan berätta att producenter som Star Micronics, Zebra, Bluebird, Marel och Honeywell deltog på mässan.

– Samarbetet med dem är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta växa.

Producentoberoende

– Kunderna värdesätter att de får överblick över vad vi jobbar med, säger Key Account Manager Joachim Næss på Lexit Group. För lager- och industrikunder visade vi bl.a. upp truckterminaler och surfplattor. Vi presenterade också handterminaler för stora och tunga logistikverksamheter. På mässan fick kunderna lära känna våra lösningar, den kompetens vi besitter och idéer om hur de kan omsättas i praktiken. Fördelen med oss är att vi inte är begränsade till ett visst producentutbud. Vi pratar med samtliga tillverkare och anpassar produkterna efter kundens behov, påpekar han.

Talar samma språk

– Lexits mässa var ett flott arrangemang och ett bra sätt att visa upp nya produkter och lösningar. Här fick deltagarna möjlighet att prata med nyckelpersoner, säger Stein-Erik Jøllanger, Software Sales Manager på Marel Scandinavia. Han kan berätta att bolaget har samarbetat med Lexit Group i över 18 år.

– Vi talar samma språk och erbjuder våra kunder marknadens mest proaktiva lösningar anpassade efter deras behov. Det som kännetecknar Lexit Group är att de levererar kvalitetsprodukter och har duktiga medarbetare som är fackmän ända ut i fingerspetsarna. Våra programvarulösningar integreras mot Lexit Groups handdatorer, skrivare, surfplattor, datorer och truckterminaler. Vi utnyttjar varandras kompetens så att våra kunder uppnår större konkurrenskraft, betonar han.

Världens första handterminal med Windows 10

– Vi presenterade världens första handterminal med Windows 10 som många stora företag/organisationer länge har efterfrågat vid sidan av en Android IP-67-terminal. Xplore Technologies levererar nu robusta surfplattor i både Windows- och Androidformat som är mycket goda alternativ till konkurrerande lösningar på marknaden. De levereras med flera portar och har en mängd användningsområden, säger Helge Stenstvedt på Lexit Group, som har stora förväntningar på produkten. Vi har goda erfarenheter av produkterna från Xplore Technologies, som bland annat har levererat superrobusta surfplattor till USAs försvar och för EX-zoner – oljeindustri och plattformar, påpekar han.

mPOP

Keith Purvey, Internationell försäljningschef på Star Micronics tycker att Lexit Groups mässa är ett bra forum för att få visa upp bolagets och tillverkarnas lösningar. – Vi har samarbetat med dem i över 15 år i Norge och de är vår Premium Partner. Den stora nyheten under mässan var presentationen av världens första Bluetooth-integrerade skrivare och kassalåda som har fått namnet mPOP. Den har läcker design och är enkel att ansluta, mycket funktionell och kan integreras mot mobila programvaror och kortterminalsystem. Via Bluetooth kan den kopplas ihop med surfplattor och smarttelefoner från både Apple, Android, Windows och Linux, berättar han.

Mot portabla lösningar

– Både gamla och nya kunder fick en introduktion i våra kassa- (POS) och detaljhandelsprodukter, säger Geir Karlsen, som ansvarar för dessa produkter inom Lexit Group. Tillverkarna för detaljhandeln har lanserat produkter med nya processorer som är mer energisnåla och har smakfull design. Vi märker att marknaden går mot mer portabla lösningar (surfplattor/smarttelefoner) som kommunicerar trådlöst med kvittoskrivare och kassalådor, antingen separat eller som en enhet. Flera programvarubolag har lanserat portabla kassalösningar så att du kan flytta med dig kassan till strategiska säljpunkter i butiken. Den Bluetooth-integrerade skrivar- och kassalösningen mPOP från Star Micronics kan användas som separat kassapunkt ute i butiken där kunden betjänas via en surfplatta med Bluetooth-anslutning. På köpcenter med separata sport-, elektronik- och klädaffärer är mPOP ett bra alternativ. Expediterna slipper att gå till en stationär kassaterminal för att hämta produktinformation, preciserar han.

Skapar kontakt

– Lexit-mässan är viktig för att hålla kontakten med både gamla och nya kunder, säger Edward Michaelsen, Sales Engineer på Zebra Technology AS. Samarbetet går flera år tillbaka i tiden och vi anser att Lexit Group är en av våra viktigaste affärspartner i Norden och våra relationer kommer att stärkas ytterligare i framtiden. Förutom våra skrivare visade vi också upp några av våra handterminaler på mässan, berättar han.

Zebra Technology är tillverkare av skannrar för både handburna terminaler och kassaapparater. Dessutom levererar bolaget handburna terminaler med Windows Mobile och nu också med Android. Innan Zebra bildades var de en del av Symbol.

Får fram bredden i vårt utbud

– Uppslutningen kring vår monter och intresset för våra produkter var stort på mässan, säger Bjørn Einar Larsen, Solution Architect på Honeywell. Sådana här arrangemang är viktiga för att visa upp bredden i vårt produktutbud. Här hade vi en blandning av mobila produkter och skannerprodukter och truckterminaler som hjälper till att effektivisera vardagen, minska kostnaderna och förenkla verksamheten för våra kunder. Våra surfplattor tål stora yttre påfrestningar och belastningar och är perfekta för användning inom industri och produktion.

Dolphin CT50

– När det gäller handterminaler har vi toppmodellen Honeywell Dolphin CT50. Den levereras med en inbyggd 2D-skanner, 4G, 4,7-tums skärm och batteri som håller en hel arbetsdag. Det här är en professionell handterminal för industrin som tål mycket stryk och kan användas i fuktiga miljöer. Terminalen levereras i Android- och Windowsformat. Vi visade också upp ett flertal industriskannrar i serien Granitt som kan läsa av streckkoder på över 20 meters håll oavsett kodens storlek.

Honeywell är producent och leverantör till Lexit Group. De är en viktig partner som vi har haft ett nära och givande samarbete med i många år, säger Bjørn Einar Larsen.

Ger trygghet

– Sedan 1995 har vi haft ett bra och nära samarbete med Lexit Group. De har gett oss trygghet i valet av rätt lösningar, säger Freddy Andre Henriksen, IT-ansvarig på Matbørsen. På industri- och programvaruområdet utmärker de sig med sina toppmoderna produkter som är skräddarsydda för våra behov. De har mycket duktiga medarbetare som vi hela tiden kan vända oss till. Lexit-utrustningen har rullat på och funkat i många år utan problem. Vi har ett informellt samarbete där vi har stor möjlighet att påverka produkternas utformning och många av våra förslag har integrerats i senare versioner.

Viktig mötesplats

Matbørsen flyttade in i nya produktionslokaler på Borgerskogen år 2001.

– Sedan dess har vi kompletterat med ny utrustning från Lexit Group, allt ifrån industrilinjer till manuella vågstationer. Dessutom är vi storförbrukare av bolagets tryckeritjänster i Sverige som levererar färdigtryckta etiketter. Vi använder också deras Foptec-system för automatisk receptberäkning, innehållsdeklarationer och produktinformation. Lexit Group är mycket pålitliga med sina leveranser, något som är viktigt i vår hektiska vardag. Vi arbetar med korta hållbarhetsdatum. Om maskinparken sviktar kan det få fatala konsekvenser för vår leveransprecision. Ta i trä, men utrustningen från Lexit Group har fungerat optimalt, och än så länge har vi inte haft några stopp i produktionen, säger Freddy Andre Henriksen.

Han blev imponerad över den mångfald av produkter och lösningar som visades upp på mässan.

– Det är en viktig arena för kunder som funderar över att skaffa nya system.

Stort urval

– Vi har levererat många produkter till Matbørsen sedan vi inledde samarbetet med dem, säger Per Kristian Myklebust på Lexit Group. De var de första som började använda röntgenmaskiner och var tidiga med att införa automatiska etikettmaskiner. För övrigt levererar alla våra avdelningar utrustning till Matbørsen, avslutar Per Kristian Myklebust.

 

Om ett år ses vi igen!