Klädkedjan ClubXPRS: Självbetjäningskassor med hårdvara från Lexit Group

Den nya klädkedjan ClubXPRS är bland de första i Europa som helt går ifrån traditionella bemannade kassor. I ClubXPRS butiker finns bara självbetjäningskassor. – Fördelen med betalningskonceptet är att personalen i stället kan hjälpa kunderna ute i butiken. När kunderna kommer till kassorna skannar de in varorna själva och avslutar köpet när varorna betalats med kort, säger försäljningschef Pål-Erik Nilsen och teknisk chef Rune Bertheussen på Qsystem Retail AS i Norge.

Qsystems, med bas i Oslo, har tillsammans med Lexit Group Norway AS, sålt in hårdvarulösningen till ClubXPRS. Grundarna till klädkedjan ClubXPRS har genom tidigare framgångsrika kedjor bred kunskap om konfektionsbranschen såväl i Sverige som internationellt. Det här är erfarenheter de tar med sig när de nu etablerar tre självbetjäningsbutiker på 2 000 kvadratmeter vardera.
– De två första öppnades före påsk och den tredje i mitten av april. Här kan kunderna vältra sig i kvalitetskläder till extremt låga priser. Blir kedjekonceptet en framgång överväger ledningen att öppna fler butiker i Sverige, berättar Nilsen.

STOR INTERESSE: Det har funnits ett stort intresse bland kunderna för de nya självbetjäningskassor på ClubXPRS klädbutiker i Sverige.

Nära samarbete med Lexit Group Norway

I början av december 2015 tecknade Qsystems avtal med ClubXPRS. Det gick snabbt från idéskiss till sjösättning av lösningen strax före påsk. Qsystems har haft ett nära samarbete med Lexit Group Norway som är leverantör av hårdvara till Qsystems Retail.

Gott samspel gav skräddarsytt koncept

I förprojektsfasen bjöds ClubXPRS in till Lexit Group Norways huvudkontor i Kløfta där de fick information om tillgängliga produkter. De hade tydliga uppfattningar om hur lösningen skulle se ut och kom snabbt fram till att Qsystems tillsammans med Lexit Group Norway hade den optimala produktmixen för deras behov. Utöver att hitta en optimal maskinvarulösning skulle ClubXPRS-ledningen även hitta butikslokaler, anställa personal, sätta butiksinteriören, skaffa ERP-system och upprätta centrallager.
– De var nöjda med att bli kontaktade av en systemleverantör, säger Nilsen och Bertheussen. Vi bollade vidare och tog fram ett utkast som kunden tittade närmare på. Här spelade samarbetet mellan kunden, Lexit Group Norway och oss en avgörande roll för slutresultatet.
– När så kunden bestämde sig tog vi fram ett skräddarsytt koncept bestående av både hårdvaru- och mjukvarulösningar, fortsätter Nilsen och Bertheussen. Vi parade ihop hårdvaruprodukterna från Lexit Group Norway med mjukvarulösningarna från Heads Retail AB i linje med kundens önskemål och behov.

Bland de första i Europa med självbetjäningskassor i klädbranschen

Enligt Nilsen är ClubXPRS bland de första klädkedjorna i Europa med att införa självbetjäningskassor.
– Såväl livsmedelsbutiker som byggvaruhus använder sig av självbetjäningskassor idag, men då endast som komplement till bemannade butikskassor. Självbetjäningskassor är ett spännande koncept som säkerställer att personalen kan hjälpa kunderna i butiken i stället för att stå bakom kassan.
– Får kunderna problem med kassahanteringen finns det alltid personal på plats som kan hjälpa till, understryker Nilsen. 

Integrerad kassalösning med enkelt användargränssnitt

Qsystems har tillsammans med Lexit Group levererat en integrerad kassastation med två skärmar – en för kunden och en för den som övervakar kassan.  Detta ger en bra, flexibel lösning där den som kontrollerar aktiviteten i kassan har full överblick över vad som händer.
– Vi har levererat Star-kvittoskrivare, bankterminaler och scanners från Honeywell Solaris i stil med de som redan används i dagligvarubranschen. Enheterna är monterade på SpacePole-konsoler i kassadisken. När kunden har plockat till sig sina varor går de till kassorna, scannar dem och betalar med kort, berättar Nilsen och Bertheussen.

ENKELT ANVÄNDARGRÄNSSNITT: Självbetjäningskassorna är självförklarande och enkel att använda.

Lexit Group – en professionell samarbetspartner

Samarbetet med Lexit Group Norway har varit avgörande för projektets genomförande.
– Vi hade kunnat välja vilken hårdvaruleverantör som helst, men, understryker Nilsen, vi har nu en partner i ryggen som tar fullt ansvar för den utrustning som levereras. Vid en stor maskinvaruimplementering vet vi av erfarenhet att fel kan inträffa på såväl maskinvara som programvara. Vid sådana tillfällen är vi helt beroende av att ha en leverantör som vi kan lita på. Lexit Group har en mycket hög servicenivå och löser alla problem snabbt och smidigt. Utöver hög servicenivå har de också de produkter vi behöver i lager. Detta innebär att Qsystems i sin tur kan erbjuda bra service och att vi kan leverera i förhållande till våra kunder. Samarbetet mellan Qsystems och Lexit Group Norway har flera år på nacken. Det har varit en odelad framgång för bägge parter.

Som hand i handske

– Sådana här projekt passar oss mycket bra, konstaterar försäljningschef Svein Lauritsen på Lexit Group Norway. Det är viktigt för oss att komma med i processen så tidigt som möjligt då vi med vår produktkännedom och kompetens kan ge kunden och partnern viktig input i valet av utrustning, påpekar han.

Ingen nedbemanning i butikerna

Systemet är intuitivt och enkelt att använda. ClubXPRS har inte installerat några självbetjäningskassor för att dra in på personalen.
– Tvärtom har vi gjort det för att stärka servicen för våra kunder. Personalen ska inte stå i kassan utan vara ute och hjälpa kunderna i butik, säger Bertheussen som menar att lösningen har många likheter med dagens nätbutiker.
– Skillnaden är att du här kan känna på produkterna innan du bestämmer dig för att slå till, avslutar han.

FÖRST UT I KLÄDBRANSCHEN: ClubXPRS är bland de första klädkedjorna i Europa med att införa självbetjäningskassor. Såväl livsmedelsbutiker som byggvaruhus använder sig av självbetjäningskassor idag, men då endast som komplement till bemannade butikskassor, säger försäljningschef Pål-Erik Nilsen och Rune Bertheussen på QSystem Retail AS.

 

TEKST: Trond Schieldrop / FOTO: ClubXPRS